搜尋此 Blog

Loading...

Friday, November 28, 2008

Hot Pot (九龍城)

Openrice 九龍城火鍋 List

合興火鍋  (Tried)
地址 :九龍城龍崗道4號龍鳳樓
電話 : 2716 6007
4笑臉 vs 0OK vs 0喊瞼

付款方式: 現金

肥仔曰:『本地牛霸, 毋用再尋尋覓覓。』

利得火鍋 (Unexplored)
地址 :九龍城南角道56號
電話 : 2383 6579
8笑臉 vs 0OK vs 1喊瞼

營業時間:星期一至日:17:30-03:00
座位數目:40
訂檯資料:設有訂檯
付款方式: Visa、Master、現金

聽老細講過呢間火鍋店唔錯,又幾抵食. 但當時已經係天氣開始熱,冇咩意慾再去打邊爐. 所以呢間店一直記住佢到而家,天氣涼少少,第一間就立即試試佢. 果然唔錯,材料各樣都新鮮,尤其手切牛一大碟都只係$138,又有牛味,好好食呀!!!!


本地手切肥牛 $138 only!! - 又大碟,又好香牛味!!!!
牛骨髓 - 竟然有得食,美味!
手打墨魚滑 - 好彈牙,又有細粒墨魚肉,唔錯!!

牛柳粒 - 煲得越耐越好食,好香牛味!

方榮記 (Tried)
地址 :九龍城侯王道85-87號地下 English Address
電話 : 2382 1788
43笑臉 vs 11OK vs 18喊瞼

營業時間:星期一至日:11:30-02:00
座位數目:300
訂檯資料:設有訂檯
付款方式: Visa、Master、現金

肥仔曰:『大地魚湯底好,牛肉卻退步了。』

大邊爐火鍋店 (Unexplored)
地址 :九龍城城南道12號 English Address
電話 : 2718 6000

36笑臉 vs 7OK vs 5喊瞼

營業時間:星期一至日: 18:00-02:00
泊車資料:代客泊車
訂檯資料:訂桌電話 2718 6000
付款方式: Visa、Master、現金

蝗蟲同學
笑臉2008-04-13
  • 相片

整體食物質素唔算超好(一定好過食「新」字或「德」字頭連鎖酒樓, 但同福佬村道「名城」比, 就當然輸人幾條街啦), 不過夠新鮮, 加埋環境比好多地方乾淨又好坐得多, 都幾滿意:
- 海蝦(6 隻): 睇住伙計0係水缸捉上0黎的, 0黎到時d 腳仲識郁, 夠晒新鮮... size 幾大, 肉質結實爽口, 可惜一般鮮味.
- 3 秒腐皮: 叫得做「3 秒」腐皮, 就試試只淥3 秒, 果然爽脆, 幾好食! 不過都幾油, 食多兩件已經好膩.
- 帶子: 呢個好好食, 極鮮甜爽口!
- 手切安格斯肥牛(例牌): 勁多均勻分佈0既油脂! 雖然未至於入口即溶又唔算好嫩口, 但牛味極濃郁又無渣, 好食!
- 見唔夠喉, 追加一碟例牌牛肉, 今次試試「特級手切肥牛」... 呢碟比安格斯牛平一截, 味道則差一大截, 食落都無渣, 但幾乎無味的, 唔掂! 唉, 早知之前碟安格斯牛要「大」啦!
- 牛(月展): 第一次用牛(月展)打邊爐, 食落好爽, 不過比起安格斯牛, 肉味當然淡一截. 我都係鍾意普通牛肉多d.
- 四寶丸: 蝦丸幾爽口, 不過味道微腥, 麻麻0地; 墨丸都幾彈牙, 味道就唔突出, 食0左都唔記得; 陳皮牛肉丸又幾香陳皮味, 食落彈牙; 梅菜豬肉丸亦差不多. 感覺係「陳皮牛肉丸好似港大校友會的陳皮牛肉餅, 梅菜豬肉丸則似梅菜蒸肉餅」xD
- 鮮蝦水餃: 雖然d 餡(原隻蝦, 冬菇及木耳; 筍呢?) 算幾足料, 不過食落味道一般鮮, 而且層皮實在太厚了, 完全係「千層闊麵」0既中式版, 唔係好得.
- 湯底冬瓜瑤柱湯: 好足料, 入面係勁多(山東)帶子仔! 0黎到時飲一啖, 味道好清好住家0既感覺; 食到最後又飲一啖完全唔同晒, 味道勁鮮甜! 可惜已經太飽, 好有衝動叫碗飯倒落去整泡飯食!
- 仲有娃娃菜及粉絲: 索晒d 勁正邊爐湯, d 業又煲到好腍, 都幾難唔好食!
- 飲品叫了一jar 竹蔗水, 似乎係自己煲的... 飲落清清的, 味道比較淡口, 不過都唔錯.

另外仲有好多配料供應俾客人自行「混醬」, 不過d 豉油本身已經甜甜0地, 落少少生蒜蓉或辣椒粒已經好好食, 結果都係無混到.

環境似西餐廳多過邊爐店, 裝修幾靚又乾淨好坐, 而且同場食客比較斯文, 0岩晒姿整一族=P 招呼亦好, 侍應們有求必應, 快手快腳又有禮貌.

埋單約$275 一個人, 唔平, 不過考慮到各方面都好唔錯(特別係個湯, 真係幾好飲!), 都合理的. 
名城 (Tried)
地址 :九龍城福佬村道93號 English Address
電話 : 2718 -3311
10笑臉 vs 5OK vs 3喊瞼

營業時間:星期一至日: 17:30-02:00
付款方式: Visa、Master、現金

肥仔曰:『請客好選擇,地方清潔,服務員有禮貌。』

輝哥火鍋 (Unexplored,亦唔會 explore)

地址 :九龍城九龍城福佬村道82-84號地下 English Address
電話 : 2382 2000
9笑臉 vs 9OK vs 39喊瞼

付款方式: 現金

肥仔曰:『放血之選!如果你有好多錢,無所謂。

金牛火鍋飯店 (Unexplored)
地址 :九龍城南角道45號地下
電話 : 2718 0950
1笑臉 vs 0OK vs 1喊瞼

營業時間:星期一至日:0500-01:00
座位數目:50
訂檯資料:設有訂檯
付款方式: 現金

SMASHING PUMPKINS
笑臉2006-11-16
  • 相片

......

方榮記肥牛水準下跌,又記得年前曾一起光顧,在南角道的金牛,覺得個牛肉也不錯.兩口子,闊別多年再來,但大家的身份,亦已不同.

湯底沒有其他新派火鍋店多花臣,份屬保守派.簡單一個莧茜皮蛋湯底,清清地,能吃得出真正材料原味.

全夜兩碟手切肥牛,近乎Shabu Shabu.再叫兩味如豬肉丸,鮮蝦算數.這店的肥牛,肉味濃郁,質感粗獷,入口不是即化,嫩滑之流.但無渣.已經合格.畢竟我們並不是吃和牛.

九龍城火鍋店星羅其佈,論肥牛的話,這間也不錯.不過,都係得肥牛.想要多花臣,可去輝哥或名城.

東榮火鍋 (Unexplored)

地址 :九龍城福佬村道62-64號地下 English Address
電話 : 2716 7338

4笑臉 vs 0OK vs 1喊瞼

營業時間:星期一至日: 18:00-02:00
訂檯資料:設有訂檯
付款方式: Visa、Master、現金

笑臉2008-08-17
  • 相片
    牛脊肉(細)
極品牛脊肉味濃唔奀,我雖然叫細但份量唔少。黑豚肉亦唔錯,田雞新鮮斬件後仲郁,脆鮠片亦好味。每樣食物份量都比坊間火鍋店多,整體認真唔錯,服務亦不過不失,價錢用食物品質黎計叫抵食,下次可以再黎。
哭臉2007-10-02
本 人星期五同屋企人行經呢度,原本想入梨試下,入到去個啊姐黑口黑面咁問我地有冇訂位,我地話冇,但眼見好多檯,於是話四位,誰不知她沒理睬我們,另外有個 訂了檯的女士進來,於是她立刻招呼,但態度也不是很好,只是有理她吧,於是妹妹便拉著我說走吧,雖然見到我們走,但她也只是望一眼...唉..九龍城食火 鍋大把啦,何況眼看他們的食物也不便宣,所以不會再來了。

No comments: