搜尋此 Blog

Loading...

Tuesday, February 10, 2009

【絕密全炭爐煲仔飯】(飲食男女)


放大
全 程 以 炭 爐 做 煲 仔 飯 , 花 時 間 又 花 心 機 , 現 在 已 買 少 見 少 。
【 神 燈 】
中 式 砂 煲 除 了 可 做 出 噴 香 誘 人 、 火 候 十 足 的 煲 仔 菜 外 , 用 來 煮 煲 仔 飯 也 出 色 , 可 以 烙 出 焦 薄 香 脆 的 飯 焦 。
倘 若 用 炭 爐 來 煲 , 飯 身 更 乾 爽 , 並 帶 有 炭 香 , 為 煲 仔 飯 極 品 。 以 往 要 吃 全 炭 爐 煲 仔 飯 , 只 懂 往 銅 鑼 灣 新 翠 華 ; 可 惜 水 準 時 好 時 壞 。 原 來 吃 炭 爐 煲 仔 飯 一 直 有 另 一 盞 明 燈 ; 這 盞 明 燈 在 上 海 街 。
不 ! 是 神 燈 才 對 。

你 會 問 : 「 神 燈 不 是 吃 海 鮮 和 小 菜 嗎 ? 幾 時 有 煲 仔 飯 ? 」 無 錯 , 環 視 四 周 , 牆 上 寫 滿 了 招 牌 菜 , 卻 找 不 到 煲 仔 飯 三 個 字 。 不 用 找 了 ! 神 燈 不 設 煲 仔 飯 菜 牌 。 要 吃 , 就 要 懂 得 「 密 碼 」 。
很 簡 單 , 只 要 在 點 菜 時 問 侍 應 : 「 有 咩 煲 仔 飯 ? 」 他 才 會 告 訴 你 煲 仔 飯 款 式 , 相 當 神 秘 。 有 時 飯 市 太 繁 忙 , 就 乾 脆 說 沒 有 。 即 使 願 意 做 , 還 是 不 情 不 願 : 「 煲 仔 飯 有 臘 味 、 雙 雞 ( 滑 雞 和 田 雞 ) 、 排 骨 、 鹹 魚 , 隨 你 點 組 合 , 每 煲 飯 兩 位 起 , 每 位 $50 。 話 明 先 , 至 少 等 二 十 至 四 十 五 分 鐘 , 好 耐 , 仲 食 唔 食 ? 」

zoom
廚 房 長 期 擺 放 炭 , 用 來 做 煲 仔 飯 和 焗 魚 腸 。

zoom
臘 味 煲 仔 飯 $50/ 位 ( 兩 位 起 )
有 南 安 臘 鴨 髀 、 臘 腸 、 腸 和 臘 肉 ; 揭 開 蓋 , 整 煲 飯 都 充 滿 臘 味 脂 香 , 可 惜 較 油 膩 。

zoom
北 菇 田 雞 煲 仔 飯 $50/ 位 ( 兩 位 起 )
啖 啖 肉 的 煲 仔 飯 ! 田 雞 很 嫩 滑 , 味 道 清 新 ; 加 北 菇 一 焗 , 更 香 。

zoom
排 骨 滑 雞 煲 仔 飯 $50/ 位 ( 兩 位 起 )
排 骨 滑 雞 嫩 滑 啖 啖 肉 , 肉 汁 更 滲 進 飯 身 , 不 下 豉 油 也 香 口 惹 味 。


全 程 炭 爐 煲 飯

食 ! 幾 耐 都 食 ! 因 煲 仔 飯 全 程 以 炭 爐 烹 煮 。 現 在 全 程 用 炭 爐 煲 飯 的 店 子 已 買 少 見 少 , 無 他 , 太 花 時 間 。 外 間 店 子 大 多 先 以 煤 氣 爐 煮 熟 飯 , 再 用 炭 爐 焗 香 , 飯 身 怎 也 不 及 全 用 炭 爐 乾 爽 。
炭 爐 煲 飯 好 處 在 於 火 力 細 慢 , 煲 出 來 的 飯 軟 硬 有 致 , 全 程 用 炭 爐 由 生 煲 至 熟 , 飯 粒 更 乾 爽 企 身 , 煲 邊 的 稍 硬 , 煲 中 間 的 較 軟 , 層 次 分 明 ; 燒 出 來 的 飯 焦 更 加 薄 脆 。 加 上 全 程 用 炭 爐 的 烹 煮 時 間 長 , 料 汁 水 能 盡 滲 飯 中 , 變 成 有 味 飯 ; 炭 香 和 火 力 更 有 足 夠 時 間 滲 進 飯 中 , 煲 香 炭 香 突 出 。
有 靚 飯 都 要 收 收 埋 埋 , 因 炭 爐 不 夠 用 。 老 闆 歐 陽 先 生 說 : 「 廚 房 只 得 四 五 個 炭 爐 , 除 了 煲 飯 , 還 要 焗 魚 腸 ; 繁 忙 時 段 , 人 人 都 叫 煲 仔 飯 就 不 得 了 ! 但 這 炭 爐 煲 仔 飯 多 年 前 已 做 開 , 唔 用 炭 爐 , 又 不 夠 風 味 。 所 以 我 們 不 會 主 動 介 紹 畀 客 人 食 。 」

zoom
神 燈 的 熟 客 大 都 上 了 年 紀 , 都 懂 得 點 炭 爐 煲 仔 飯 。

zoom
老 闆 歐 陽 先 生 : 「 煲 仔 飯 要 以 炭 爐 煲 先 夠 風 味 , 炭 爐 更 可 燒 出 靚 飯 焦 , 即 使 需 時 長 一 點 都 值 得 。 」


大 煲 足 料

由 於 每 次 只 能 做 幾 煲 , 故 這 不 能 像 茶 餐 廳 般 以 小 煲 奉 客 , 必 定 做 大 煲 飯 。 雖 說 是 二 人 分 量 , 砂 煲 卻 大 如 面 盆 , 四 個 女 仔 都 夠 食 。
料 也 多 過 人 , 滿 滿 的 密 鋪 在 飯 上 ; 最 精 彩 是 排 骨 滑 雞 煲 仔 飯 , 鮮 雞 嫩 滑 有 雞 味 ; 飯 粒 清 爽 有 咬 口 , 肉 汁 滲 進 飯 內 , 加 點 點 秘 製 豉 油 吊 味 已 很 好 吃 。 相 對 臘 味 質 素 稍 遜 , 較 膩 滯 。
夥 計 見 我 們 吃 得 七 七 八 八 , 更 主 動 上 前 刮 飯 焦 。 飯 焦 一 刮 即 起 , 色 澤 金 黃 , 脆 薄 不 硬 , 沒 半 點 焦 。 不 過 , 煲 仔 飯 分 量 實 在 太 大 , 將 吃 剩 的 打 包 回 家 翻 熱 再 吃 , 飯 身 變 腍 , 風 味 大 減 , 下 次 還 是 多 叫 幾 個 朋 友 來 。

zoom
採 用 中 式 大 砂 煲 煲 飯 , 飯 焦 永 無 失 準 , 金 黃 脆 薄 。

zoom
撈 飯 豉 油 是 老 闆 特 製 的 , 以 李 錦 記 的 生 抽 再 加 調 味 料 煮 過 , 濃 淡 適 中 。


神 燈 海 鮮 菜 館


zoom
地 址 : 旺 角 上 海 街 419-421 號
電 話 : 2384 2840
營 業 時 間 /6pm-2am
平 均 消 費 : $100
註 : 煲 仔 飯 只 在 晚 市 供 應 ; 繁 忙 時 間 或 許 會 拒 絕 供 應 , 最 好 先 致 電 查 詢 。 另 有 佐 敦 分 店 , 同 樣 有 煲 仔 飯 供 應 。

No comments: