搜尋此 Blog

Loading...

Monday, September 29, 2008

隱 蔽 好 味 小 菜   老 二 和 味 館



放大
拿 手 炸 白 飯 魚 $60/ 碟   白 飯 魚 大 大 條 , 新 鮮 充 滿 魚 香 , 鬆 脆 香 口 , 蘸 汁 更 惹 味 。
以 前 在 新 蒲 崗 以 禾 蟲 、 竹 蟲 、 和 味 龍 等 古 怪 菜 響 名 堂 的 和 味 館 , 年 前 搬 到 紅 磡 與 老 二 火 鍋 合 作 , 改 名 老 二 和 味 館 後 , 名 氣 似 不 如 前 。
一 來 她 躲 在 紅 磡 庇 利 街 轉 入 的 一 條 橫 街 內 , 街 坊 裝 修 、 樣 子 不 起 眼 , 找 她 不 易 。 二 來 定 位 不 清 , 似 間 街 坊 小 菜 館 , 但 看 來 又 是 間 火 鍋 店 , 教 人 有 模 梭 兩 可 的 感 覺 。 其 實 , 不 來 是 走 寶 , 打 邊 爐 只 是 普 通 大 眾 化 口 味 , 小 菜 才 是 真 正 主 角 。

以 前 的 古 怪 小 菜 都 消 失 了 , 今 天 是 靠 沉 實 的 街 坊 小 菜 。 拿 手 的 炸 白 飯 魚 , 條 條 炸 到 金 黃 色 , 似 薯 條 般 又 鬆 又 脆 , 香 口 到 不 得 了 ; 炸 上 海 臭 豆 腐 , 聞 落 幾 臭 , 食 落 不 臭 , 有 朕 特 有 異 香 , 外 脆 內 軟 , 送 啤 酒 一 流 。
老 闆 識 食 又 識 煮 , 除 煎 炸 小 菜 , 雞 亦 出 色 , 頭 抽 炆 雞 , 雞 斬 件 來 炆 , 入 晒 味 之 餘 , 雞 皮 脆 爽 、 雞 肉 結 實 有 雞 味 , 用 料 捨 得 , 雞 是 新 鮮 清 遠 走 地 雞 , 豉 油 用 大 孖 頭 抽 調 製 , 醬 汁 鮮 濃 , 雞 味 也 濃 。 單 為 這 雞 , 就 值 得 來 一 趟 。 價 錢 以 同 區 來 說 不 算 平 , 但 以 此 質 素 其 實 值 得 。

zoom
大 孖 頭 抽 炆 雞 $240/ 隻   豉 油 味 香 鮮 濃 厚 , 雞 很 入 味 , 送 白 飯 一 流 。

zoom
炸 上 海 臭 豆 腐 $30/ 碟   外 脆 內 軟 , 蘸 些 甜 醬 辣 醬 來 吃 更 好 。

zoom
豉 油 王 煎 蝦 $80/ 碟   煎 得 殼 脆 肉 嫩 , 豉 味 鮮 香 , 蝦 味 更 香 濃 。


老 二 和 味 館

地 址 : 九 龍 紅 磡 崇 志 街 20 號 ( 近 庇 利 街 )
電 話 : 2365 8393
營 業 時 間 : 4pm-4am
平 均 消 費 : $80
註 : 火 鍋 茶 芥 $5/ 位 , 加 一 收 費 , 小 菜 不 設 加 一 。

zoom

zoom


No comments: